Ljuddämpare

Behöver man licens för våra ljuddämpare?

Ljuddämpare för jaktvapen är ingen nyhet i sig, de har funnits på marknaden under flera år och i Finland och Norge är det fritt med ljuddämpare till jaktvapen, d.v.s. man behöver inte en licens.
I Sverige är det däremot krav på licens vid inköp av ljuddämpare. Licenser ska beviljas till dem som har tillstånd att inneha ett kulvapen av klass ett eller två.

Licensansökan till Polisen hittar ni här.

Presentation av våra ljuddämpare

Våra dämpare är gjorda i huvudsak av aluminium. Alla våra modeller är delbara samt av teleskopisk typ, d.v.s. de bygger till största delen bakåt över pipan för att minska vikten framåt. En av fördelarna med teleskopisk uppbyggnad är att man får två stödpunkter istället för en, vilket ger ett stadigt montage av dämparen. Våra dämpare är marknadsledande vad gäller vikt, prestanda samt förlängning av pipan.

Ljuddämparna är i första hand avsedda för jaktvapen.

Vi bedriver ett kontinuerligt arbete för att utveckla ljuddämparna till att bli ännu bättre. Varje ny prototyp provas först noggrant av oss under jaktliga sammanhang samt på skjutbana för att se att de verkligen håller måttet innan de lanseras ut till dig som slutkund. Vi kontrollerar även ljudnivåerna på varje prototyp med vår ljudmätningsutrustning.

Vi lämnar två års garanti på tillverkningsfel på alla våra ljuddämpare.

Med en ljuddämpare så tar man bort mynningsknallen som bildas framför pipan. På så vis reduceras ljudet betydligt. Ljudet från själva kulan däremot är omöjligt att reducera eftersom den i de flesta fall har en hastighet som är högre än ljudets. På grund av detta blir alltså ingen dämpare helt tyst men en betydande del av smällen försvinner.

Detaljerna i ljuddämparna är ytbehandlade med en metod som kallas anodisering. Anodisering är en typ av ytbehandling som ger en mycket tålig och lättskött yta. Insidan på en ljuddämpare utsätts för en mycket korrosiv miljö och anodiseringen skyddar materialet väl mot denna korrosion.

De lameller som utsätts för den mest extrema värmen är förstärkta med rostfritt stål för att ytterligare säkerställa livslängden. Anodiseringen säkerställer även att ljuddämparen går att dela efter en tids användande. För att undvika reflexer i ljuddämparna så blästras de innan ytbehandlingen.

Vi tillhandahåller de flesta typer av gängningar för optimal anpassning till ert vapen. Ljuddämparna kan levereras med följande gängningar: 1/2-20 UNF, 1/2-28 UNEF, M12x1, M13x1, M14x1, M14x1.5, M15x1,M15x1.5, M16x1, M17x1 och M18x1.

Monteringsanvisning till vapentekniker finns här.

​Stalon ljuddämpare är gängade invändigt och lamellerna skruvas in i rören och fästs med ett extremt värmetåligt lim. Detta innebär att man undviker den molekylära förändring som uppstår vid svetsning, en så kallad HAZ- zon (Heat Affected Zone).

Läs mer om

Testvinnare av Jaktjournales ljuddämpartest i nr 6/2015

Ljuddämparen W110 blev årets testvinnare i Jaktjournalens ljuddämpartest 2015, med modellen W145 som tvåa i testet.

Se hela Jaktjournalens test av jakt ljuddämpare.