Ljudmätning och test

Ljudmätning och test av stalon ljuddämpare

Stalon ljuddämpare genomgår ljudmätningstester med klass 1 mätinstrument (Larson Davis) enligt gällande standard vilket innebär att man mäter ljudet 90 grader, 1m till vänster om pipans mynning. Detta innebär att ljudet sjunker ytterligare 8-10dB vid skyttens öra. Våra tester visar att dämpningsvärdet ligger upp emot 28dB beroende på kaliber.

Vi har gjort jämförande tester på dämpare som finns att köpa på Svenska marknaden och ingen av dessa kommer upp i mer än 25dB sänkning av ljudtrycket.

Vi har medvetet sorterat bort dämpare som förlänger mer än 19cm framför mynning eftersom vi anser att dessa dämpare inte är lämpliga vid jakt eftersom de förlänger vapnet för mycket.

Tystaste dämparen vi hittills testat är en Whisper/ Whisper Magnum med Vakfront som kom upp i en sänkning på 27,8dB i kaliber 30.

I våra tester använder vi oss enbart av fabriksladdad ammunition (Norma Jaktmatch) för att få ett rättvisande resultat. Vissa typer av fabriksammunition ger ojämna resultat och handladdad ammunition blir svår att jämföra.

Vi anser att det är viktigt att kunna hänvisa till resultat med standardammunition som den gemene jägaren förmodligen använder sig av vid skytte.

För att kunna garantera hög kvalitet och en produkt som håller måttet genomgår våra dämpare grundliga tester innan de når marknaden.

Läs även mer om ljudnivåmätning från skyttens öra!

Testvinnare av Jaktjournales ljuddämpartest i nr 6/2015

Ljuddämparen W110 blev årets testvinnare i Jaktjournalens ljuddämpartest 2015, med modellen W145 som tvåa i testet.

Se hela Jaktjournalens test av jakt ljuddämpare.